A ("konzervatív") FIDESZ ITTHON KEMÉNYKEDIK, KINT MEG ÖSSZEFOG A LIBERÁLISOKKAL

2017.01.18 10:29

A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja gratulált kedd este az olasz néppárti Antonio Tajaninak, akit a liberális ALDE-frakcióval együtt Strasbourgban az EP új elnökévé választottak. Szanyi Tibor kiakadt az együttműködésen.

 

A Fidesz-KDNP delegációja az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában gratulált Antonio Tajaninak, akinek "személyében magyarbarát elnöke lesz az Európai Parlamentnek".

Antonio Tajani

A delegáció véleménye szerint a konzervatív olasz képviselő megválasztásával a jövőben várhatóan nagyobb hangsúly kerül a Fidesz által is képviselt „keresztény polgári” értékrendre.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő ugyanakkor az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy vélekedett, hogy "a Fidesz és a liberálisok nagykoalícióban kívánják irányítani az Európai Parlamentet".

"Magyar szempontból ez annyit jelent, hogy a Fidesz is kimutatta foga fehérjét, azaz hogy a hatalom megtartása vagy megszerzése érdekében bárkivel hajlandó összefogni: Magyarországon a szélsőjobboldallal, Európában a liberálisokkal"

- fogalmazott Szanyi Tibor.

Tajanit a szavazás negyedik fordulójában választották EP-elnökké a képviselői szavazatok 55,4 százalékával. A 751 képviselő közül 663 adta le a szavazatát érvényesen. Tajani 351 voksot kapott, riválisa, a szociáldemokrata Gianni Pittella 282-őt. Az abszolút többséghez minimum 317 szavazatra volt szükség. A Fidesz ezzel a szavazással ismét közelebb kerülhetett az SZDSZ-hez, vagyis annak utódpártjához, az MLP-hez, ami 2015 novembere óta az ALDE liberális frakció tagja.