A francia elnök ölethette meg Kadhafit?

2012.10.02 09:12

 

Nicolas Sarkozy, korábbi francia elnök utasítására gyilkolhatták meg tavaly október 20-án Moammer Kadhafit, állítja több forrásra hivatkozva a Daily Mail. A brit napilap szerint a bukott diktátort egy francia titkosügynök lőtte fejbe, aki a francia elnök parancsára épült be a lázadók közé.

A találgatások Mahmúd Dzsibril vasárnap elhangzott nyilatkozata után kezdődtek. A líbiai átmeneti kormány korábbi miniszterelnöke nyilatkozta az Egyptian TV-nek, hogy Kadhafit a forradalmárok közé beépült külföldi titkosügynök ölte meg.

A legpatinásabb olasz napilap, a Corriere della Serra néhány órával később már arról cikkezett, hogy a titkosügynök francia volt. A lap szerint miután a NATO Franciaország támogatásával megkezdte Líbia bombázását, Kadhafi többször is nyíltan fenyegetőzött azzal, hogy felfedi a francia elnökhöz fűződő kapcsolatait, például hogy több millió dollárral támogatta Sarkozy választási kampányát 2007-ben.

 

A francia elnök egy párizsi látogatása alkalmával „testvérnek” is nevezte Kadhafit, aki más nyugati vezetőkkel is jó kapcsolatokat ápolt. A Daily Mail szerint Tony Balir például rendszeresen látogatott Líbiába és személyesen segítette elő több millió fontos üzlet megkötését.

A diktátort Szirt városában kapták el a lázadók 2011. október 20-án, miután a NATO lebombázta Kadhafi konvoját. A diktátor tartózkodási helyét állítólag akkor sikerült lenyomozni, amikor Kadhafi műholdas telefonon kapcsolatba lépett Bassár el-Aszad szíriai diktátorral. Rami El Obeidi, a líbiai titkosszolgálat korábbi vezető beosztású tagja a Telegraphnak azt nyilatkozta, a líbiai vezető telefonszámát egyenesen Aszad adta át a NATO szakembereinek, hogy így enyhítse a Damaszkuszra nehezedő politikai nyomást.

https://index.hu/kulfold/2012/10/01/a_francia_elnok_olethette_meg_kadhafit/