A Kúria csak Sztojka ítéletén szigorított Index

2012.10.01 11:32

 

A Kúria csak Sztojka ítéletén szigorított

2012. október 1., hétfő 11:17

A Cozma-perben az utolsó szót kimondó Kúria mai döntésében a III. rendű vádlott tettének minősítését emberölésre súlyosbította, és a börtönbüntetését 8-ról 13 évre emelte. Egyebekben lényegében helyben hagyta az április jogerős ítéletet. A Kúria a jogra koncentrált, a szigorítással kapcsolatos kormányzati és társadalmi elvárásokkal nem foglalkozott.

A Kúria mai végzésében súlyosbította a Cozma-per harmadrendű vádlottjának ítéletét. A korábban társtettesként és bűnsegédként súlyos testi sértés miatt elítélt Sztojka Iván tettének minősítését emberölés kísérletére változtatta, és ezért a büntetését 8-ról 13 évi börtönre emelte, továbbá 10 évre eltiltotta a közügyektől. Az I. és II. rendű vádlottak, Raffael Sándor és Németh Győző ítéletét a Kúria helyben hagyta. A döntés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Jelenleg a bíró a döntést indokolja, cikkünk folyamatosan frissül.

A 2009-ben Veszprémben halálra szúrt román kézilabdás és életveszélyesen megsebesített társai ügyében áprilisban született meg a Győri Ítélőtábla jogerős döntése. A Raffael Sándorra és Németh Győzőre első fokon kirótt életfogytiglani, legalább 30 évi börtönbüntetést 18-18 évre csökkentették, a harmadrendű vádlott Sztojka Iván húsz év helyett nyolcat kapott.

Az ítélet szerint az első fokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság "a vádlottaknak a testi sértés okozására irányuló, kétség kívül fennálló akarategységét ténybeli alap nélkül terjesztette ki több ember élete kioltására irányuló akarategység megállapítására". Más szóval Raffaelék nem társtettesként ölték meg Marian Cozmát, hanem egy verekedés fajult el végzetesen, eközben szúrták vesén Ivan Pesicset is, és nem volt olyan pillanat, amikor közös szándékuk lett volna bárkit is megölni.

A vádhatóság azt kérte a Kúriától, hogy a másodfokú ítéletet helyezze hatályon kívül, és utasítsa a Győri Ítélőtáblát új eljárás lefolytatására.

 

A Legfőbb Ügyészség képviselője múlt kedden perbeszédében elmondta, hogy a két ítélet különbségei miatt bizonytalanná vált a tényállás, és annak büntetőjogi minősítése is. A védőügyvédek szerint viszont nincs valós jogi alapja a jogerős döntés megtámadásának: a másodfokú ítéletben leírt tényállás a mérvadó, azt a Kúrián a büntetőeljárási törvény szerint amúgy se lehet megkérdőjelezni, és az ügyészség valójában a nyilvánosság elvárásainak próbál megfelelni azzal, hogy nem engedi az ügyet nyugvópontra jutni.

A közvélemény által enyhének tartott, valójában a minősítéshez képest meglehetősen szigorú ítélet miatt a miniszterelnök is szót emelt. Navracsics Tibor igazságügyminiszter levelet írt Darák Péternek, amiben burkoltan utalt rá, hogy a Cozma-ügyben született ítéletet a társadalom túl enyhének tartja. Válaszában a Kúria elnöke leszögezte, hogy az ítélkezés az ügy összes körülményét ismerő bíró dolga. A Kúrián a felülvizsgálatról döntő bíró, a büntető kollégiumot vezető Kónya István közleményében jogilag értelmezhetetlennek nevezte a társadalmi elvárásokra való hivatkozást.

https://index.hu/belfold/2012/10/01/cozma_kuria_vegzes/