Az EU-val takarózik a kormány a 450 ezer mázsa magyar szőlő megsemmisítése után

2019.08.13 09:31

Ahogy arról már több cikkünkben is beszámoltunk, Magyarországon az idén először zöldszüretetrendeltek el, amihez - úgymond - önként csatlakozhattak a gazdálkodók. A valóság persze sokkal lehangolóbb, mert például már tavasszal levélben tájékoztatták a tokaj-hegyaljai gazdálkodókat arról, hogy az állami felvásárló egyetlen egy szem szőlőt sem fog felvásárolni.

A túlkínálatnak, az olcsó olasz hamisítványok megjelenésének, valamint a szabályozatlan rendszernek az lett az eredménye, hogy nemcsak a zöldszüretet támogatta a kormányzat, hanem elérhetővé teszik augusztus közepétől a borászati termékek krízislepárlását is. 

Nagy István agrárminiszter Vadai Ágnes (DK) írásbeli kérdésére elismerte,

 

...

3536 hektáron jelentették be a gazdálkodók, hogy éretlenül szüretelik le a termést, ami mintegy 450 ezer mázsa szőlőtermés kiesést jelent. A kormányzat számítása szerint megközelítőleg 2,5 milliárd forint támogatás kifizetése várható azon gazdálkodók számára, akik nem kockáztatták meg, hogy az ősszel esetleg még nagyobbat bukjanak (a vidékfejlesztési forrásból lehívott támogatás még a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint is maximum a költségek 50 százalékát fedezi...).

 

 

 

 

Orbán Viktor fröccsözik

 

Tárcavezető egyébként kitért arra is, hogy miért döntöttek a szőlőfürtök "megsemmisítése" mellett, és miért nem gondolkoztak mondjuk a gyümölcsök szociális célú felhasználásában - ismert, a Jobbik a kezdetektől azt szorgalmazta, hogy azt a mennyiséget, amit éretlenül szüretelnének le, inkább a kórházaknak, vagy a közoktatás részére kínálják fel. Nos, természetesen az Európai Unió a ludas ezért is, Nagy István ugyanis arról ír, hogy zöldszüret uniós rendeleti definíciója kötelezően írja elő a fürtök megsemmisítését.