Cegléd: 70 éves polgárőrt vertek a segélyért Suzukival érkező cigányok - néhány éve ugyanők kaszával és vasvillával támadtak

2012.09.10 20:25

 

A Ceglédi Panoráma cikke:
Néhány héttel a Kékkő utcai események után újabb konfliktus borzolja a kedélyeket, ezúttal az Ugyerban. Cegléd külső városrésze évek óta problémás, napi szinten vannak konfliktusok az ott élő törvénytisztelő tanyatulajdonosok és bűnöző életmódot folytató, őket megkárosító lakosok között. A helyiek szerint néhány betelepült roma család tartja rettegésben a környéket. "Nincs olyan porta, ahová még nem törtek be" - mondják az ott lakók. Szeptember 7-én pénteken délelőtt a postás az iskola dűlőnél tervezett pénzt kifizetni, amikor megtámadták és a vele lévő, őt védő polgárőrt megverték.
Zoom
Nem ez volt az első eset, amikor a postást megfenyegették, inzultálták, éppen ezért kíséri minden pénzkifizetési napon polgárőr, az ugyeri városrészben ugyanis 7 helyszínen állnak meg a postások. Több tanú, helyszínre érkező munkatársunknak számolt be az aznapi eseményekről: - Amikor megjött a postás, odatódult a nép, a polgárőr vezető pedig próbált rendet tartani, sorba állítani az embereket, akik szép rendben intézték ügyeiket. Akkor megjelent egy ezüstszínű Suzuki, amelyből kiszállt egy férfi, és a sort ki nem várva a postásnak azt mondta, adja oda a pénzét. Az elmondta, hogy várja meg, míg az ő dűlőjűkig megy, mert a postai szabályzat szerint csak a lakóhelyéhez legközelebb lévő kifizetőhelyen veheti át, egyébként jogos pénzét. - mesélte egy szemtanú. Az agresszív férfi ezt nem fogadta el, követelőzni kezdett, majd a postás védelmére kelő, őt nyugtató K. János 70 éves ugyeri polgárőr vezetőt a tettes és "segítségére siető" társa bántalmazni kezdték, rugdosták, verték, az ott lévők szeme láttára. - A postás végül odaadta a pénzt, és bemenekült az autóba, kérte az embereket, hívják a rendőrséget, mentőket. Elmenőben még a férfi megfenyegette a polgárőrt és a postást is, ne járjanak a környékén, mert megöli őket - tett hozzá egy másik lakos.
A helyszínre kiérkező rendőrök, már nem találták a ott az elkövetőket, de a tanúk segítségével hamar elfogásra kerültek, és gyanúsítotti kihallgatásuk folyik. Mint a rendőrség illetékese, Czigány János rendőr hadnagy elmondta, hétfőn délelőtt bíróság elé állították a két elkövetőt, akiknek számláján már több erőszakos bűncselekmény is van. Kérdésünkre, milyen büntetés várható, azt mondta, korai még erről nyilatkozni, de annak mértékét a sérülés foka, az elkövetők büntetett előélete, a megvalósult bűncselekmények, és az a tény, hogy a postás és a polgárőr milyen minőségben voltak jelen - fogják meghatározni. A rendőrség várhatóan a közrend és közbiztonság helyreállítása érdekében - tekintettel az előzményekre és a sértettek hivatalos személy voltára - a lehető legnagyobb szigorral fognak eljárni a tettesekkel szemben.
Az ugyeri polgárőrök szokásos minden hónap első péntekén tartott gyűlésükön a friss eseményeket is értékelték. A megbeszélésen 10-15 polgárőr volt jelen. Sebők László Cegléd Város Polgárőr Egyesület - amelyhez az ugyeri körzet is tartozik - vezetője szerint, úgy tűnik, egy segítő nem elég, 2-3 is kellene a postás mellé. Tűrhetetlen, ami az Ugyerban van, az a furcsa, hogy az etnikai konfliktus a Kékkő utcában, és nem náluk robbant ki. Néhány éve például vasvillával, kaszával támadtak a közelmúltban elhunyt Bajusz József polgárőrre, csontját is törték - éppen azok, akik most megtámadták a postást.
A polgárőr vezető szerint a törvényekkel nincs baj, a betartatását kéne elérni, több helyi rendelettel. A város egyébként támogatja az ingyen dolgozó polgárőröket üzemanyaggal, autóval, akik munka után végzik önkéntes szolgálatukat. A gyűlésen felvetették az önkormányzati képviselők felelősségét is, akiket - mint elhangzott - ritkán látni. A helyiek összefogásának szükségességére is rámutatott az egyik polgárőr: - Reszkessetek, magyarok, ha nem tudtok összefogni! Mert ha baj van, az emberek hátat fordítanak egymásnak, míg a bűnözők bandában garázdálkodnak. A nap folyamán a kórházat is megjárt K. János is részt vett az esti gyűlésen, de nem kívánt nyilatkozni, az ügyet - mint elmondta - a rendőrségre bízza.


További részletek: https://kuruc.info/r/2/101107/#ixzz265oRBYxG