Ég veled erőmű tó ! Avagy ide se tehetik többet be a lábukat a bicskeiek! Saját tó, luxusházak, hajó – Légi felvételeken mutatjuk Mészáros Lőrinc fenséges pihenőhelyét

2017.05.09 10:11

 

 

 

false

Saját tó, luxusházak, hajó – Légi felvételeken mutatjuk Mészáros Lőrinc fenséges pihenőhelyét

Szépen kipofozta a felcsúti polgármester a bicskei tavat, ahol luxuskörülmények közt pihenhet. A helyiek azonban ma már nem járhatnak a tóhoz.

Még 2014-ben került Mészáros Lőrinc egyik mezőgazdasági cégéhez, a Búzakalász 66 Kft.-hez egy Bicske melletti terület. Mindez azután történt, hogy a felcsúti polgármester érdekeltsége felvásárolta az akkorra csődbe ment Oak Valley Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft. hatalmas, Bicske és Alcsútdoboz közötti ingatlanegyüttesét. Erről a tóról van szó:

 

false

A helyszínre Budapest Gate Golf & Country Club néven golfközpont, üdülőfalu és lakások építését tervezte a 2008-as gazdasági válságban elvérzett ingatlanfejlesztő, amely aztán a felszámolás sorsára jutott. Az eljárás során összesen 170 hektárnyi területet hirdettek meg 2012-ben 2,8 milliárd forintért, Mészárosék két évvel később jutottak hozzá a hatalmas birtokhoz. Néhány kép a korábbi állapotokról:

A Bicske határában húzódó ingatlanok egy része a földhivatali adatok szerint belterületnek számít. Itt található az a több mint 45 hektár, amelyet Mészáros Lőrinc tavaly teljes egészében kerítéssel zárt el, így az ott elhelyezkedő tavat is. A Felcsút melletti kisvárosban Erőmű-tóként ismert vízfelület és környéke korábban hiába volt szintén magántulajdonban, a helyiek közül sokan jártak arra sétálni, biciklizni, és a korábbi tulajdonosok engedélyével hivatalosan működött ott egy horgászegyesület is. Mészáros Lőrinc érkezésével azonban kiszorultak onnan a bicskeiek, ahogy a horgászok is. (Mivel a birtok belterület, amikor Mészáros cége lett a 2014-ben a tulajdonos, elvileg telekadót is kellett fizetnie, az atv.hu korábbi információi szerint a felcsúti polgármester érkezése után nem sokkal a bicskei önkormányzat eltörölte a rendelkezést, így 2015. január elsejétől a négyzetméterenkénti 50 forintnyi – hektáronként 500 ezer forint – adókötelezettség megszűnt.) Így néz ki felülről most a tó:

A területtel kapcsolatban több forrásunk is arról számolt be, hogy Mészáros Lőrinc nem véletlenül kerítette be a 45 hektárt. Ott jártunkkor többször botlottunk feltűnő autókba, ám hiába próbálkoztunk, sosem jutottunk a kerítésen belülre, mivel a főbejáratnál állandó biztonsági szolgálat működik. Volt olyan is, amikor egy az ingatlan oldalához vezető földúton kísérleteztünk, de mire odaértünk a kerítéshez, a túloldalon már várt egy sötétített ablakú autó, amelyből nem szállt ki senki, viszont el sem mozdultak, amíg ott tartózkodtunk. Aztán egy harmadik, hátsó úton mentünk el a kerítésig, ott pedig egy idő után megjelent mögöttünk egy motoros, aki csak akkor hajtott el, amikor mi is visszafelé vettük az irányt. A tóhoz vezető önkormányzati út elejét is figyelik: egy térfigyelő kamera van azon az oszlopon, amelyről belátni, ki hajt rá a több száz méteres útszakaszra.Mivel a kerítés és a biztonsági szolgálat miatt esélyünk sem volt bejutni a területre, légi felvételeket készítettünk a körbe zárt tóról és környezetéről, amely az elmúlt alig egy évben jelentős változásokon ment át.

Amint kicsit közelebb repültünk a tóhoz, már ezt fotóztuk

 

false

 

Több olyan helyivel is beszéltünk, akik korábban rendszeresen arra jártak, az ő segítségükkel azonosítottuk, mit építettek Mészáros Lőrincék a tó köré, és mi az, ami már korábban ott volt.A tó mellett épült két nagy, impozáns faház egy-egy erkéllyel, utóbbi már a tó felett helyezkedik el. A házakhoz műút vezet, és nem messze található egy fedett rész, ahol például sütögetni is lehet. Korábban ott horgászók szerint a tó medrét kitakaríthatták, régen a vízfelszínen is jól kivehető akadókat is lehetett látni, és a part közvetlen környezetét is csinosították. Ezután már Mészáros Lőrinc vagy valamely vendége szabadon csónakázhat, ha akar – egy kis hajó ott is van az egyik stéghez kötve.A gát melletti zsilipet is felújították, illetve átépítettek két tó melletti házat, amelyek eddig is ott voltak, de ami mozdítható volt belőlük, azt korábban már a környékbeliek elvitték.

false

 

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/sajat-to-luxushazak-hajo-legi-felveteleken-mutatjuk-meszaros-lorinc-fenseges-pihenohelyet-104026