Egy segélykiáltás Ercsiből

2012.09.20 15:24

 

Ercsi - Ritkán fordul elő, hogy egy polgármester nyílt levélben kér segítséget közbiztonsági ügyben. Most ez történt, Szabó Tamás levelét a közbiztonságot őrizni hivatott szervezetekhez intézte.


2012. szeptember. 20. csütörtök | Szerző: Tribolt Lajos/Fejér Megyei Hírlap



nyomtatás nyomtatás küldés e-mailban Küldés e-mailben A+ A- Megosztomhozzászólás 2 hozzászolás



 
A békés élet eleme:  a helyi színjátszók szombaton ismét elő  adják a  Padlást. Tele van a padlás? (Fotó: FMH-archív)

A békés élet eleme: a helyi színjátszók szombaton ismét elő adják a Padlást. Tele van a padlás? (Fotó: FMH-archív)

"Ercsi a Duna jobb partján egy festői környezetben fekvő, csodálatos kisváros lenne, ha mindenki úgy gondolná, hogy a közös és egyén tulajdona szent és sérthetetlen. De sajnos ez nem így van..." -  írja levelében Szabó Tamás, Ercsi polgármestere.  "Sajnos azonban vannak, akik energiájukat az egyéni és közösségi tulajdon megdézsmálására, tönkretételére, bűnözésre fordítják, sokszor komoly károkat, keserűséget okozva.  A szükséges jogszabályok adottak a bűnöszők megfékezésére, a nyomozásra, elítélésre, büntetésre is vannak megfelelő szervezeteink" - írja a várospolitikus, ám az utóbbi időben egyre több  homokszem kerül a fogaskerekek közé.

A levél szerint Ercsi a kisvárosi bűnözési statisztika szerint 2010-ben a 11., tavaly a 3. helyen állt. Ez elszomorító, még akkor is, ha a statisztikát egy-két eset alapvetően eltorzíthatja. Szabó Tamás nem kívánja a közbiztonsággal foglalkozó szakmák munkáját értékelni, véleményezni, de úgy érzi, továbbítania kell a lakosság többségének véleményét.   "Sokszor mondják Ercsiben: a tetten ért sokszor előbb hazaér, mint a rendőrautó, amellyel elszállították" - írja. S példaként hozza fel, hogy egy tetten ért tolvajt (aki 27 egyéb bűncselekményt is bevallott) kiengedtek, s tovább űzheti tevékenységét. Az ilyen eset azt sugallja, hogy az elkövetők egy része a sértettek, a rendőrök képébe nevethet.

Szabó Tamás segítséget remél (Fotó: FMH)

Szabó Tamás segítséget remél (Fotó: FMH)


"Kérdés és kérés, hogy a sok-sok közpénzből finanszírozott, erre szakosodott szervezet, amelyeknek feladata a társadalmi béke, a közrend, közbiztonság megtartása és a többszörösen megbotlottak hathatós megbüntetése, kivonása a mindennapi életből, mikor fog nagyobb hatékonyságot, összehangoltságot, eredményességet mutatni? Sokszor úgy néz ki a helyzet kívülről, mintha nem egyet akarnánk, a bűnözők mielőbbi kikapcsolását. Sokszor az a látszat, de tényként is mondható, hogy a bűnelkövetőknek több joga, jogosítványa van, mint a békésen tűrő, jogban kevésbé pallérozott polgárnak. 
Tisztelettel kérek minden szervezetet és annak vezetőjét a megyében (rendőrség, ügyészség, bíróság, NAV) és a jóérzésű emberek sorát, akik tudnak és mernek tenni a bűnözés visszaszorításban, az eszközrendszerek hatékonyabb kihasználásában, hogy fogjunk össze!"

https://www.fmh.hu/hirek/20120919_segelykialitas_ercsibol