Elengedték a roma gárda vezetőjét

2012.09.09 09:20

 

Elengedték a roma gárda vezetőjét

A magát Daflics ezredesnek nevező Bagó Ferencet még csütörtökön vették őrizetbe kommandósok lakása előtt. Akkor közbiztonság, közrend megzavarására irányuló tevékenység jogellenes szervezésének gyanúja miatt állították elő. Most szabadon távozhatott a rendőrségről.

A férfi az egyik internetes közösségi portálon kezdett roma gárda szervezésébe. Azt írta azért, hogy megvédjék magukat a rasszista támadások ellen. Ehhez pedig akár fegyvereket is készek használni. A személyes adatlapján még ajánlásokat is tett arra, hogyan és milyen eszközöket készítsenek társaik. A férfi elfogása előtt azt állította, hogy a szervezetnek már több ezer tagja van.

Bagó Ferencet csütörtökön kommandósok fogták el háza előtt. A rendőrség a férfit kihallgatta, majd egy nappal később úgy döntöttek, nem kezdeményezik előzetes letartóztatását.

Közben sorra jönnek létre a Facebookon a különböző romagárda-csoportok. Az egyiknél azt írják, új vezetőjük lett. Az ő kilétét azonban egyelőre titokban tartják. Így akarják megóvni az állam erőszakszervezeteinek zaklatásától. Az oldalt szerkesztő „Roma Gárda Kommunikációs és Logisztikai Iroda” azt írja: „a szélsőjobboldallal nem közösködünk és a cigánybűnözést mi magunk akarjuk felszámolni”.

Fotó: Pécs TV