Hatalmi harcok bolygatják az LMP frakcióját

2012.09.07 10:08

Lobbitevékenységnek és hatalmi ambícióknak tulajdonítja Kukorelly Endre azt, hogy Pest megyei LMP-sek hetek óta sürgették a távozását a parlamentből. Kukorelly szerdán döntötte el, hogy lemond a képviselőségről, miután a Pest megyeiek korábban ellene fordultak, és a párt országos választmánya sem állt mögé.

Több képviselő is könnyezett az LMP csütörtöki frakcióülésén, amelyen a parlamentből távozó Kukorelly Endrét búcsúztatták. "Sírtunk egy kicsit, meghatódtam, mégiscsak együtt voltunk két éven keresztül" - mondta az [origo]-nak Kukorelly Endre, aki szerdán jelentette be, hogylemond képviselői mandátumáról, miután az országos választmány nem szavazott neki egyértelmű bizalmat.

Kukorelly maga kérte, hogy a választmány szavazzon a parlamenti munkájáról, és megoszott eredmény született (hatan támogatták, hatan ellene szavaztak). Kukorelly ezután döntötte el, hogy távozik a parlamentből, valószínűleg a jövő héten küldi el lemondó nyilatkozatát az Országgyűlés elnökének. A képviselő, aki a jövőben íróként 12 kötetes művén szeretne dolgozni, a távozása körüléményeiről azt mondta: korábban már jelezte, hogy nem akarja kitölteni a teljes parlamenti ciklust, és csak akkor maradt volna, ha "erre nagyon erős megerősítést kap"

 

Kukorelly, aki a sport- és turizmusbizottságban dolgozott eddig, 2010-ben az LMP Pest megyei listájáról jutott mandátumhoz, így távozása után ebből a megyéből kerülhet valaki a parlamentbe. Nem véletlen tehát, hogy Pest megyei LMP-sek az utóbbi hónapokban többször is megkérdezték tőle, meddig marad képviselő, majd két héttel ezelőtt a párt Pest megyei kongresszusa szavazott is erről a kérdésről. A szavazás eredményéből kiderült, hogy a Pest megyei küldöttek Kukorelly helyett a szintén a 2010-es Pest megyei listán szereplő Lengyel Szilviát látnák szívesebben az Országgyűlésben. Egy megyei LMP-s szerint a helyieknek az volt a legnagyobb kifogása, hogy "Kukorelly nem igazán volt a parlamenti munka élharcosa".

"Összeállhatott egy lobbi, amelyik úgy gondolta, hogy más csinálja helyettem a parlamenti munkát" - jelentette ki Kukorelly a történtekről, hozzátéve, hogy így legalább megkönnyítették a döntést a lemondásról. "Nincs olyan politikai párt, ahol ne lennének hatalmi ambíciók, az LMP ebben a legkevésbé érintett, de érintett" - tette hozzá Kukorelly.

Forrás: MTI/Földi Imre
Kukorelly Endre a Parlamentben

A Kukorellyt várhatóan váltó Pest megyei LMP-s, Lengyel Szilvia szerint a megyei párttagok "nem a háta mögött, hanem személyesen vele" egyeztettek több alkalommal is arról, meddig marad a parlamentben, miután Kukorelly korábban maga is kinyilvánította, hogy nem szeretne az egész ciklusban képviselő maradni. "A megyei kongresszuson pedig nyilvánvalóvá vált, hogy a küldöttek most szeretnének változást" - mondta Lengyel. Az LMP-s hozzátette, hogy "nagy tisztelettel voltunk iránta, tudjuk, hogy egy íróember más, mint egy mezei képviselő, de tartanunk kell magunkat az eredeti keretekhez".

Kukorelly azt mondta, valóban jelezte többször, hogy nem akar 2014-ig képviselő lenni, mert "a parlament mégsem az én pályám, én játékom volt". Ennek ellenére maradt volna még, ha érzi a támogatást maga mögött. Hozzátette, hogy nem bánta meg az elmúlt két évet, és újra beülne a parlamentbe, mert "a fárasztó dolgok, a cinizmus és a sok gusztustalanság ellenére is felemelő volt".

Fotó: Mudra László [origo]
Kukorelly Endrét a Közgépnél tartott tüntetésről elvitték a rendőrök

Nem volt méltó Bandihoz

"Nem volt méltó Bandihoz, ami körülvette őt az utóbbi időben" - mondta az [origo]-nak Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes, de Kukorelly helyi lobbiról szóló kijelentését nem kommentálta. Karácsony azt mondta, hogy nagyon sajnálja Kukorelly távozását a frakcióból, szerinte "jó volt, hogy a frakcióban van valaki, aki nem párttag, szeretnénk, ha a továbbiakban is a közelünkben maradna".

Kukorelly Endre azt mondta, hogy egy héten belül hivatalosan is benyújtja a lemondását a házelnöknek. Ezután az LMP szabályai szerint az országos választmány dönt majd arról, hogy ki legyen az utódja. Karácsony Gergely azt mondta, hogy "a Pest megyei kongresszus szavazása nagy súllyal esik majd latba", vagyis valószínűleg Lengyel Szilvia kerül be a parlamentbe  Kukorelly Endre helyére. Karácsony Gergely azt mondta: "most gyászoljuk Bandit, de meleg szívvel várjuk az új képviselőt".