Kiszáradó Tisza: káprázatos lelet került elő Szolnoknál

2012.09.11 11:16

Kilátszanak a vízből az ország első fahídjának cölöpjei Szolnoknál. A híd magyar mesteremberek, magyar ácsok munkája.

A szárazság előnyei: ismét látszanak Szolnokon az ország első állandó fa cölöphídjának a maradványai. A Tisza alacsony vízállása miatt a hidat feltáró régész újabb vizsgálatokat kezdett. Az 1500-as évek végén elsősorban a kereskedelemben volt nagy szerepe a hídnak – számolt be az M1 Híradója.

Apró cölöpvégek állnak ki Szolnokon a Tiszából. Ezek az ország első állandó fahídjának nyomai. Kertész Róbert még 2003-ban fedezte fel a nagy jelentőségű leletet. Most a Tisza alacsony vízállása miatt ismét elkezdtek kutatásokat végezni. A régész elmondta, szeretnék még pontosabban bemérni az egykori híd nyomvonalát.

Sem a Dunán, sem a Tiszán ekkoriban nem voltak állandó hidak, a legelső Magyarországon, Szolnokon épült, magyar mesteremberek, magyar ácsok munkája – monda Kertész Róbert régész.

Az már biztos, hogy a mai Tisza-híd mellett a Zagyva-torkolatnál ívelt át az 1562-ben elkészült török híd, mely évszázadokon keresztül szolgálta az átkelést. Elsősorban a kereskedelemben volt nagy szerepe. Használatáért a törökök hídilletéket szedtek.

A rögzített, a vízben lebegő hungarocelldarabok a megtalált hídlábakat jelzik. A napokban folytatott kutatások eredményére még néhány hetet várni kell.

 

https://www.hirado.hu/Hirek/2012/09/10/20/Kiszarado_Tisza_kaprazatos_lelet_kerult_elo_Szolnoknal.aspx