Kiszivárgott információk: Orbán csalva nyerte meg a választásokat!?

2017.05.16 13:11

A WikiLeaks kiszivárgott táviratai szerint Orbán Viktor már a 2006-os választásokat is csalással akarta megnyerni: diplomatákkal közölte, hogy amit a kampányban mondani fog, arra nem kell figyelni. 

 

 

A jelentések szerint ugyanarra készült, amit Gyurcsány Őszödön elmondott. 

A WikiLeaks iratok révén igazolódni látszik, hogy Orbán hazudott a választóknak “reggel, délben és este”. Szétverte a kormányzást, meghiúsította a reformokat, amelyeket maga is megígért a külföldi diplomatáknak, a pénzügyi világ képviselőinek. Feláldozta Magyarországot a saját hatalomra jutása érdekében. A 2006-os vereség után a teljes ciklus alatt ugyanazt a hazudozást folytatta, amiről 2006-ban azt mondta a külföldi diplomatáknak, hogy azt hagyják figyelmen kívül. A Fidesz retorikájával élve, Orbán hazugsággal és csalással nyerte meg a választásokat, mert becsapta a szavazókat. 

“Hagyják figyelmen kívül, amit mondok” a kampányban – két amerikai diplomáciai távirat szerint is erről beszélt a 2006-os választások előtt diplomatáknak Orbán. A WikiLeaks által kiszivárogtatott táviratokból kiderül, Orbán arra gondolt, hogy az amerikai diplomaták által populistának nevezett választási ígéretei nem feltétlenül esnek egybe teljesen pártja terveivel. A nagykövetség úgy értékelte, emiatt nem volt olyan helyzetben Orbán, hogy az őszödi beszéd után “megkövezhesse” Gyurcsány Ferencet. Orbán maga is arra készült, ha megnyeri a választást, amit Gyurcsány bejelentett Őszödön. 

“Ez nem bonyolult – azt mondjuk az embereknek, hogy visszaállítjuk a nemzet nagyságát, a gazdasági szereplőknek pedig azt, hogy mit várhatnak a Fidesz-kormánytól” – jelentette ki cinikusan Orbán Viktor az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének egy 2008 áprilisi diplomáciai távirat szerint, amit a WikiLeaks szivárogtatott ki. Eddig Orbán hívei még nem szembesültek azzal, hogy Orbán cinikusan manipulálja őket, hülyének nézi a magyar embereket, amikor azzal kábítja őket, hogy visszaállítja a nemzet nagyságát, miközben a kettős beszéde szerint a gazdasági szereplőknek megmondják az igazat. Ezek szerint az uszító nemzeti lózungok csak arra valók, hogy hülyítse a népet.

A távirat szerint “régi emlékek” is aggodalmat keltettek 2008-ban a Fidesszel szemben. A dokumentum szerint a szavazók erős személyes kapcsolatot éreznek Orbánnal, de sokan nehezen fogadják el, hogy politikai ideológiája a liberalizmustól a populizmusig jutott. A távirat megjegyzése szerint Orbán idézett kijelentését egyesek pragmatikusnak, míg mások elvtelennek neveznék. 

Egy 2006 szeptemberi távirat is idézi egy hasonló megfogalmazást Orbántól. Ez a távirat Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárgása után, de az önkormányzati választás előtt íródott, Orbán hasonlóan képmutató és hazug kijelentést tett különböző európai uniós nagykövetek előtt a távirat szerint. “Annak ellenére, hogy Orbán hétvégén kijelentette, hogy ’soha nem hazudtam a magyar embereknek’, diplomata kollégáink tisztán emlékeznek arra, hogy a kampányban az európai uniós nagykövetekkel való találkozás során azzal biztatott, hogy ‘ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok’ [pay no attention to what I say to get elected] és megígérte, hogy radikális reformokat fog véghezvinni” - olvasható a táviratban. A nagykövetség azt írta, emiatt sokan - az nincs kifejtve, hogy kik – kétkednek abban, hogy Orbán olyan helyzetben van-e, hogy az őszödi beszéd megjelenése után “megkövezhesse” Gyurcsányt. 

E szövegrészlet szerint Orbán Viktor 2006-ban tudatosan hazudott a magyar népnek a megválasztása érdekében. Utána pedig négy éven át ugyanezt a hazugságot szajkózta, miközben megakadályozta Gyurcsányt abban, hogy megtegye azt, amit maga is készült megtenni. Orbán 2006. szeptember 23-án az amerikai CNN-nek adott interjújában jelentette ki, hogy soha nem hazudott az embereknek. Ezzel Gyurcsány korábbi kijelentésére reagált, mely szerint valamennyi politikai párt hazudott már. A Fidesz egész kommunikációja arra a karaktergyilkosságra épült, hogy Gyurcsány hazudott, Orbán viszont nem. A WikiLeaks táviratok szerint ez maga is egy nagy hazugság volt. 

A Fidesz a 2006-os választás előtt többek között azzal kampányolt, hogy tízszázalékos járulék-csökkentéssel 500 ezer új munkahelyet teremt. A párt programjában az is szerepelt, hogy a kis- és középvállalkozásokat a járulékcsökkentés mellett adócsökkentéssel is segítenék, csökkentenék az adminisztrációs terheiket, tőketámogatást is kapnának, továbbá a körbetartozások megszüntetésére is ígéretet tettek. Családbarát adózást vezettek volna be, a nyugdíjasoknak pedig általános 14. havi nyugdíjat helyeztek kilátásba. Emellett a villamos áram árát 10 százalékkal csökkentették volna, az önkormányzatoknak pedig nagyobb önállóságot ígértek. 

 

fullank.com

https://civilhetes.net/belfold/kiszivargott-informaciok-orban-csalva-nyerte-meg-a-valasztasokat#at_pco=smlwn-1.0&at_si=591addda656ae05f&at_ab=per-2&at_pos=0&at_tot=1