KORRUPCIÓ, TITKOLÓZÁS, FELJELENTÉS

2017.05.10 10:09

Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke valószínűleg saját hatáskörben döntött a letelepedésikötvény-cégekkel kapcsolatos közérdekű adatszogáltatás megtagadásáról, ami miatt most nyomozást indíthat a Központi Nyomozó Főügyészség.

 

Magyar Nemzet számolt be róla, hogy miután jogerősen pert nyertek a gazdasági bizottság ellen, azért, mert annak elnöke tavaly megtagadta a válaszadást a letelepedési kötvényeket árusító cégekkel kapcsolatos közérdekű adatigénylésre, most a bizottságnak kötelessége lett volna eljuttatni a laphoz az egyik letelepedési államkötvényt forgalmazó céggel kapcsolatos információit.

A határidő február 3-a volt, azonban a közérdekű adatok nem érkeztek meg, de még azután sem, hogy hivatalos levélben szólította fel a lapot képviselő ügyvéd a testület jogi képviselőjét mulasztsának pótlására. A Migrat Immigration Asia Ltd.-vel kapcsolatos adatközlés csak az április 19-ei büntetőfeljelentés másnapján érkezett meg Bánki Eriktől, aki vélhetően észbe kapott, hiszen a Büntető törvénykönyv kimondja, hogy

„aki azt követően, hogy a bíróság jogerősen a közérdekű adat közlésére kötelezte, tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Kérdéses, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség megindítja-e a bűnügyi nyomozást, vagy sem, az adatok megérkezése után.

Érdekes, hogy az adatok kiadásának megtagadásáról a bizottság elnöke vélhetően egyedül döntött, vagy a kormánypárti tagokkal vitathatta csak meg, mivel se az MSZP képviselője, Szakács László, se a jobbikos Volner János nem emlékszik arra, hogy a bizottsági üléseken napirendre került volna a letelepedési kötvényekkel foglalkozó offshore cégekre vonatkozó adatigénylés. Volner János jelezte, hogy napirendre fogják vetetni mind az adatkérés, mind az adatok kései kiadásából eredő bűntetőfeljelentés ügyét.

Mivel ezen offshore-hátterű közvetítőcégek 42 milliárd forintnyi közpénzre tettek szert a kormánypártok közbenjárásával, így egyértelmű, hogy a velük kapcsolatos adatok közérdekűek. A gazdasági bizottság korábbi elnökéhez, Rogán Antalhoz köthető kötvénybiznisz valószínűleg az elmúlt évtized legsúlyosabb korrupciós ügye, így nem lepődünk meg rajta, ha a kormánypártok akár törvénysértő módon is megpróbálják elrejteni a témával kapcsolatos információikat.