Kozmikus főnyeremény lehet az orosz gyémántvagyon

2012.09.19 11:03

 

A világpiactól és a gyémánt minőségétől is függ, hogy a hétfőn bejelentett hatalmas szibériai gyémántlelőhely mekkora hasznot hoz Oroszországnak. Ha olcsó és kopásálló gyémántot találtak, az valóban átalakíthatja a drágakő ipari alkalmazásának globális piacát. De nagyon sok még a nyitott kérdés.

Szuperkemény, a világ ipari gyémántszükségletét akár háromezer évre fedező, eddig titkolt szibériai gyémántlelőhelyről számoltak be hétfőn orosz kutatók. A lelőhely a Krasznojarszki terület és Jakutföld határán fekvő, 100 kilométer átmérőjű Popigaji-kráter területén található. A Popigaj a Föld 4. legnagyobb meteoritbecsapódási krátere. A körülbelül 35 millió éve lezajlott becsapódás során a földkéreg eredeti ásványai átalakultak, és az ott lévő grafitból jött létre a gyémánt.

Nyikolaj Pohilenko orosz akadémikus szerint a kráterben talált gyémántkészlet jóval nagyobb a világ teljes gyémánttartalékánál. Több trillió karát gyémántot rejthet a föld, míg például a Jakutföldön eddig fellelt készleteket egymilliárd karátra becsülik. Pohilenko szerint a popigaji "impaktit gyémánt" kétszer keményebb a hagyományosnál, és értékét tovább növeli kivételes kopási tulajdonsága, illetve a gyémántszemcsék nagy mérete. Szovjet geológusok már a múlt században rábukkantak a lelőhelyre, amelyet azonban elzártak és titkosítottak.

 

https://www.origo.hu/tudomany/20120918-hatalmas-hasznot-hozhat-a-kozmikus-gyemantkeszlet-ororoszagnak.html