Mellár: Betelt a pohár a Fidesz szellemi holdudvarában is

2017.05.10 14:51

Ha a kormány nagyon akarja, akkor valóban négy százalék fölött lesz a gazdasági növekedés, a kérdés inkább az, hogy milyen árat fizetünk érte – mondta Mellár Tamás közgazdász a Hír TV Egyenesen című műsorában kedd este. „Egy gyorsított ütemben felpörgetjük az uniós pénzek felhasználását, az MNB ezzel a Növekedési Hitelprogrammal még több kedvezményes hitelt fog adni, akkor ez megvalósulhat.”

A közgazdász szerint Magyarországon olyan gazdasági vezetés van, amit nem lehet összevetni egy piacgazdasági vezetéssel. A piacgazdaságban a gazdasági növekedés esetében a vállalkozók konjunktúráról alkotott véleménye a mérce, és az, hogy milyen magánberuházásokat akarnak végrehajtani. Magyarországon az elmúlt években az állami beruházások pörgették a gazdaságot, de ettől nem fog nőni a tőkeállomány, nem korszerűsödik a gazdaság, és a versenyképességi rangsorban sem tudunk előrébb lépni.

 

 

„Ezek a fontos tényezők, amik kimaradnak, helyettük lesz egy viszonylag magasabb gazdasági növekedés, meg most, mivel választási év van, lesz valamekkora béremelés is, de ez a kettő önmagában nem elég” – fogalmazott a közgazdász.

A 2018-as költségvetésről Mellár azt mondta: „most még nem néz ki annyira tipikusan választási költségvetésnek, amikor odaérünk, akkor majd olyan lesz”. Szerinte ez egy taktikai fogás. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ugyan több alkalommal hangoztatta, hogy nem választási, hanem nagyon kiegyensúlyozott költségvetésről van szó, de Mellár szerint ez nem igaz:

Bözsi néni is pontosan tudta ezt, hiszen azt mondta a miniszterelnöknek, milyen kár, hogy nincs minden évben választás, akkor emelnék a nyugdíjakat.”