Saját plakáttörvényét játszotta ki a Fidesz és ezt még dokumentálta is

2018.02.12 13:24

D  AS20180202003

 

Saját csapdájába esett bele a Fidesz: júniusban, néhány nappal azután, hogy NAV-nyomozók szálltak ki Simicska Lajos milliárdos reklámcégéhez, a Mahir Cityposterhez begyűjteni az Orbán Viktort gengszterező „Ők lopnak, Mi visszavesszük” feliratú plakátok számláit, a parlamenti többség elfogadta, hogy a költségvetési támogatásból működtetett szervezetek kizárólag a lehető legdrágábban, listaáron tehetnek ki plakátokat.

A SZIGORÍTÁSOK SZERINT HA EGY REKLÁMCÉG PÁRTOKKAL AKAR ÜZLETELNI, LE KELL ADNIA A KORMÁNYHIVATALHOZ A RÉSZLETES LISTAÁRTÁBLÁZATUKAT.

A választási kampányidőszak hivatalos kezdete előtt a Fidesz gyorsan megszórta az országot egy Soros Györgyöt és az ellenzéki vezetőket összemosó plakáttal.  A plakátoknak helyet adó hét cég közül a legnagyobb, 60,7 millió forintos megrendelést a JCDecaux Hungary Zrt. kapta.

És itt jön az, amit a 24.hu szúrt ki, éppen a kormányhivatalhoz leadott listaártáblázatban:  a JCDecaux2018. január 1-jétől – épp a választás előtti időszakra – 50 százalékkal megemelte az óriásplakáthelyek listaárait.

CSAKHOGY A JANUÁR 29-ÉN KUBATOV GÁBOR PÁRTIGAZGATÓVAL MEGKÖTÖTT SZERZŐDÉSBEN VISZONT MÉG A 2017-ES LISTÁRON SZÁMOLTA EL A HIRDETÉSI FELÜLETEKET.

A két listaár közötti különbséggel a Fidesz mégiscsak jelentős kedvezményhez jutott: a feltüntetett 0 százalék helyett valójában 33 százalékkal olcsóbb lett a számla, 340 plakáthely esetében ez 30 millió forintos tétel.

(Borítókép: A Fidesz plakátja Budapesten a XIX. kerületi Üllői úton 2018. február 2-án. - f otó: Kovács Tamás / MTI)