SZÁVAY: SZÉGYEN ÉS GYALÁZAT, HOGY A FIDESZ GYURCSÁNYÉKKAL EGYÜTT SZAVAZTA LE A TRIANON EMLÉKÉVET

2018.10.03 10:08

Szégyen és gyalázat - mondta Szávay István az elmúlt évek egyik legdöbbenetesebb országgyűlési szavazásáról, amikor egyetlen képviselő kivételével a teljes Fidesz és KDNP frakció a DK-val együtt szavazta le, hogy 2020 a Trianoni diktátum emlékéve legyen.

A jobbikos politikus szerint Magyarország feldarabolására emlékezni 

"nem múltba fordulást jelent, hiszen Trianon következményei máig hatnak, és alapvetően határozzák meg nemzetünk jelenét és jövőjét is."

Hamarosan elkezdődik azon események 100. évfordulójának sora, amelyek annak idején "ehhez a páratlan tragédiához, ezeréves hazánk széteséséhez" vezettek. November 3-án lesz az első világháborút befejező padovai fegyverszünet centenáriuma, 1918. október 29-én Zágrábban a horvátok, október 30-án Turócszentmártonban a szlovákok, november 25-én Újvidéken a szerbek, végül december 1-jén Gyulafehérváron a románok összegyűlt képviselői mondták ki az általuk lakott, sőt annál jóval nagyobb területek elszakítását Magyarországtól. 

"Miközben egyébként máig betartatlan ígéreteket tettek a szülőföldjén kisebbségi sorsba jutott magyarságnak."

- emlékeztetett Szávay. 

Semjén Zsolt nemrégiben úgy fogalmazott, Trianon századik évfordulóját "nem nekünk kell témává tennünk", ezzel magyarázták a jobbikos javaslat elutasítását. E Kovács Lászlói-i magasságokat ostromló, Medgyessy Péter legszebb Kempinsky-s pohárköszöntőit, vagy Gyurcsány Ferenc legveretesebb 2004 decemberi kampánybeszédeit idéző gondolatot egyébként

egyedül a DK tette magáévá. Az összes többi képviselő - igen, a balosok is - igennel szavaztak a javaslat vitára bocsájtásáról. 

"Szégyennek és gyalázatnak tartom, hogy a kormánypárti képviselők ebben a nagyon fontos, és nemzetünk egynegyedét érintő ügyben Gyurcsány Ferenccel és pártjával kerültek egy platformra." 

 - mondta Szávay. 

 

https://alfahir.hu/2018/10/02/trianon_emlekev_fidesz_dk_nemzetarulas_jobbik_szavay_istvan