Akkora a baj az országban, hogy már az orbánista professzorok is látják

2017.01.19 16:07

Korrupció, pénzkivonás az egészségügyből és a közoktatásból, a magasan kvalifikált munkaerő elvándorlása, elhibázott reformok, ötletszerű törvényhozás, amely rontja a versenyképességet és aláássa a bizalmat – csak címszavak a Professzorok Batthyány Körének évértékelésébőlprof.jpg

Komoly gondban a népnemzeti professzorok:

kenyéradó gazdájukba harapjanak bele vagy a már ma is alig létező respektusukat amortizálják tovább. Idei évértékelő pamfletjük minden sorában visszaüt ez a dilemma. Így például a tudományos pluralizmust elvben képviselni hivatott tudósok könnyedén nevüket adják ilyen kijelentésekhez: közösséget az ellenzék nézeteivel „normálisan gondolkodó magyar ember nem vállalhat”. Szót ejtenek még baloldali médiafölényről, agresszív, külföldi pártfogókról és hasonlókról – ám mindez egyértelműen a szakpolitikai részekre osztott kritikát hivatott tompítani.

A kormányzati bullshit visszaböfögése után azonban vaskos megállapításokat tesznek a tudós urak – természetesen kizárólag építő jelleggel.

A teljesség igénye nélkül:

Gazdaság és életszínvonal

A legszegényebbek és leggazdagabbak közötti különbség 2013-ban volt a legnagyobb az országban.

"A szegénységnek vagy egyéb társadalmi kirekesztődésnek kitettek aránya a legrosszabb évben, 2013-ban 31% volt.”

„Az egészségügyre, a közoktatásra, a felsőoktatásra, a kutatásra és fejlesztésre fordított kiadásaink a rendszerváltás óta és ma is elmaradnak a hasonló országokéhoz képest, sőt, az egészségügyi és az oktatási kiadások még a nemzeti össztermékhez képest is csökkentek.”

„Az oktatási kiadások a GDP 4%-át teszik ki; az EU átlaga 5,3%. A rendszerváltáskor ez az adat 6% körül volt.”

„A költségvetés kedvezőbb helyzetét kevésbé az adók csökkentésére, mint inkább az emberi szféra helyzetének gyors javítására kellene felhasználnunk.”

„A versenyképességet rontja az iskolarendszer, a felsőoktatás és a szakoktatás hanyatlása, valamint az egészségügyön való takarékoskodás.”

Kormányzás

A kormány „döntéseit sokszor felületes helyzetfelmérés alapján, „erőből” hozza, és a jogos kifogásokat, ha egyáltalán, akkor csak post festa veszi figyelembe.”

„A „királyi televízió” hírszerkesztésének kínálata igencsak szűkös, s ezt bőbeszédűséggel próbálják ellensúlyozni.”

„Az ország kormányzása sok jelentős területen eredményeket mutathat fel, és a többség ezt elismeri, de ez a többség egyre apad.”

Jogalkotás, igazságszolgáltatás

 „A törvényhozatalt megelőző hatástanulmányok néha nem készülnek el, és ez megfontolatlan jogalkotást eredményez.”

„Egyes viharos sebességgel elfogadott jogszabályok azt a gyanút ébresztik, hogy nem az egész közösség, hanem csupán egy szűk csoport érdekeit juttatják érvényre.”

„Sok jogszabály nem megy át az előírt társadalmi előkészítési eljáráson, a parlamenti vitára pedig mindössze néhány óra marad, vagy nem is kerül rá sor. Zavaros helyzetet teremt a túl sok kormánypárti egyéni képviselői indítvány és a sok bújtatott rendelkezéseket tartalmazó jogszabály és módosítás. A szabályok, törvények, rendeletek sokszor áttekinthetetlenek, ellentmondások vannak bennük, így később helyesbítésre szorulnak.”

Korrupció

A hatalmon levőknek, rokonaiknak és kegyeltjeiknek nem lenne szabad kiváltságokat élvezniük. ”

„Visszatetszést kelt az állampolgárokban a kormányzati tisztségek szaporodása, egyes nagyvállalkozók befolyásának növekedése és az olykor tetten érhető hatalmi arrogancia.”

„Különösen aggasztó, ha úgy tűnik, hogy a korrupció mára– egyéni bűnből– kialakult módszertanra, struktúrára, személyi körre épülő, bevett társadalmi gyakorlattá vált, azaz intézményesült.”

„A korrupciós vádaskodások hatására sajnos még keresztény-nemzeti körökben is megrendült a bizalom a hatalmon lévőkkel szemben.”

„A bürokratikus alibirendelkezések, mint például a korrupció elleni tanácsadó kötelező kinevezése közintézményekben, itt is hatástalanok.”

„A kormányzat gazdasági intézkedései viszont még mindig nem eléggé átláthatók. Súlyos és többnyire megalapozott kritika illeti a közbeszerzések rendszerét. Úgy tűnik, a korrupciót nem, de a normális beszerzéseket megnehezíti.”

Egészségügy

„A közép-európai átlagnál is lényegesen kevesebbet költünk az egészségügyre, s ez a fő oka annak, hogy az ellátás színvonala egyenetlen, az orvosok és a segédszemélyzet bére alacsony, munkafeltételeik rosszak, és emiatt vándorolnak ki egyre növekvő számban külföldre. ”

„A budapesti kórházi ellátásra sokan panaszkodnak; a lepusztult berendezéseket az orvosok és az ápolószemélyzet mégoly odaadó munkája sem tudja feledtetni.”

Oktatás

A KLIK bevezetéséről „látni kellett volna, hogy működésképtelen. Erőből vittek át az érdekeltek többsége által ellenzett jogszabályokat.”

„A bevezetett modernizációs reformokat (pl. a tanárok minősítését) is félreszervezték.”

„A tiltakozó mozgalom jogos követelésekkel állt elő.”

Ezek után könnyen el tudjuk képzelni, hogy jó néhány B-körös professzor múltjából kerül elő hamarosan a Soros-ösztöndíj.

 

https://b1.blog.hu/2017/01/18/akkora_a_baj_az_orszagban_hogy_mar_az_orbanista_professzorok_is_latjak