Fegyvert adnak a tűzoltók kezébe

2012.10.31 09:48

Magyarország - Nemcsak a lángokat oltják, de a gépkarabéllyal is tudniuk kell bánni ezentúl a tűzoltóknak.

Harci kiképzésen fegyveres harcászati ismereteket sújkolnak beléjük, enélkül senkiből nem válhat tűzoltó.

A tűzoltók máris lázadoznak a kiképzés ellen. Úgy tudjuk, sokan fontolgatják, leszerelnek, ha életmentés helyett fegyvert kell fogniuk. Kiss József, a tűzoltók szakszervezetének elnöke is így tudja.

- A srácok mondták nekem, felejtsék el, hogy őket odavezényeljék a bázisra, akkor inkább felmondanak. Az első kurzus mindenesetre lement a kiképzőbázison. Még velem sem közölte senki, miért akar gépkarabélyt adni a tűzoltók kezébe a Belügyminisztérium (BM). Azt sem tudom, miért akarnának tűzoltót átvezényelni fegyveres testülethez, ahogyan ezt a jogszabály lehetővé teszi - jegyezte meg Kiss József.

A kérdésre a Blikk sem kapott egyértelmű választ a BM-től. Azt sem tudtuk meg, hogy például tömegoszlatásra is bevethetik-e a jövőben a fegyveres kiképzést kapott tűzoltókat.

A BM sajtóosztálya szerint a tűzoltók ezentúl a rendőrökével azonos alapkiképzést kapnak. Így lövészeten is részt vesznek. A „fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény" módosítása lehetővé teszi, hogy a fegyveres ismereteket a tűzoltók a gyakorlatban is felhasználhassák, hiszen bármikor átvezényelhetik őket szolgálatra például a rendőrséghez.

Az újonc katasztrófavédők menetelnek az alapkiképzésen; egyikük nyakában jól kivehető az AMD

 Hogy csak az újonnan belépőket érintik-e a változások, nem tudtuk meg a BM-től. Mint ahogy azt sem hogy lesz-e saját géppisztolya minden tűzoltónak, és hol fogják tárolni a fegyvereket.

A tárca egyik, neve elhallgatását kérő munkatársa azt mondta, nem a tűzoltókkal akarják növelni a rendőrség létszámát, és nem is lesznek felfegyverezve, ez csak a rendészeti alapképzés része.

- Két hét alatt meg lehet tanulni bánni az AMD-vel - vélekedett Gillányi Zoltán (39) honvédőrnagy. A hadseregben ennyi idő alatt az újoncok a fegyverrel, a lőelmélettel is megismerkednek és a lőtéren gyakorlati tudást szereznek.